Pudinkové jablko
Mnozí lidé toto ovoce považují za bez debat nejlahodnější. Má tvar jako velká jahoda a je tak trochu zákeřné – semena, obsažená v dužnině, jsou totiž jedovatá a vyrábí se z nich insekticidy. Dužnina samotná je smetanově zbarvená, měkká jako máslo a chutí připomíná vanilkový pudink.
Monstera rozkošná
Tuto kytičku možná všichni znáte, ale netušili jste, že má vlastně velmi chutné plody. Původně pochází z Jižní Ameriky, kde se šplhá po stromech a dosahuje výšky až 15 m. Její úžasné ovoce chutná jako něco mezi ananasem a banánem, ovšem přiznáváme, že poměrně nelibě zapáchá.
Dračí ovoce alias pitahaya
Překvapivě je tato dobrůtka vlastně plodem kaktusu a vypadá tak trochu jako umělecké ztvárnění ohníčku nebo hřbetu draka. Jeho chuť se popisuje jako podobná melounu a díky malým černým semínkům připomíná jeho vnitřek tak trochu kiwi, přestože dužnina samotná je bílá. Kromě lahodné chuti je výborné také to, že pitahaya nemá mnoho kalorií.
Buddhova ruka
Je velmi vzácný a nádherně vypadající citrus. Jeho dužnina je hořká a bílá a nemá žádná semínka. Většinou se zase tak často nejí, ale díky tomu, jak silně a krásně voní, používá se k parfemaci místností. Ale vynikající je také jako doplněk do rybích pokrmů nebo salátů.
Rambutan
Vypadá jako mořský ježeček nebo chlupatá kulička. Jeho chuť by se dala přirovnat k něčemu jako je liči nebo ananas s nádechem meruňky, ale trochu pikantnější. Navíc má také blahodárné účinky a léčí úplavici a snižuje krevní tlak. Dužnina tohoto ovoce je bílá a skrývá v sobě jedno semeno.
Akébie pětičetná alias čokoládové víno
Květy této rostliny voní po čokoládě, a ačkoliv plody nevypadají příliš lákavě, jsou rozhodně jedlé. Jejich dužnina je nasládlá a jí se pokapaná citronem. Oplodí je nahořklé, ale hodí se výborně jako smažená příloha.
Salak
Toto ovoce roste v trsech a má pěkně pichlavou tmavě hnědou slupku. Je velké asi jako střední jablko a dužnina je bílá až nahnědlá. Neteče z ní žádná šťáva a je organizovaná do stroužků, které připomínají česnek. Jeho chuť je extrémně zvláštní. Nedá se k ničemu přirovnat a navíc se ještě liší podle oblasti. Někde je nahořklé, jinde sladké, ale určitě stojí za ochutnávku.
Černá sapota
Plody tohoto ovoce chutnají po čokoládě a ostružinách. A protože nejsou oproti čokoládě zase tak kalorické, uvádějí závisláky na ní přímo do extáze. Také jeho dužnina mění během zrání svou barvu od bílé až do čokoládově hnědé, takže iluze je dokonalá. Svou konzistencí připomíná pudink, což je důvod, proč se také někdy nazývá „čokoládový pudink„.