Ve Skotsku je oblíbenou snídaní haggis. Složení nezní moc vábně, ale nemá to zase tak daleko k našim uzeninám. Je to totiž ovčí srdce, játra a plíce, které se pomelou s vločkami, cibulí, lojem a pak se okoření.
Na Bahamách se neobejdou bez krupice! Nebo kukuřičné kaše. Ochutit si ji už můžete podle libosti.
S Dány bychom si rozuměli. Žitný chlebíček se sýrem, uzeninou, paštikou, medem nebo džemem, sem tam s lístečky čokolády bychom si také dali.
Na Filipínách milují mango! Jí ho pravidelně, a aby jim energie déle vydržela, přidají rýži nebo malé klobásky zvané longganisa. Specialitou Filipín je rýže, osmažená s česnekem, které se říká sinangag. Ta se pak mísí třeba s vejci, masem a fazolemi.
Na Aljašce potřebují hodně kalorií, proto si klidně dopřejí slaninu ze soba a sázená vejce. To všechno na palačince.
V Peru mají vlastně jen jedno populární jídlo, které jí kdykoliv. Je to ceviche – syrové rybí maso, marinované v citrusové šťávě, okořeněné chilli papričkami.
V Thajsku se většinou snídá nějaká kaše s masem. Tahle je třeba vepřová. Najdete v ní naklíčené fazole, vepřové střevo plněné kořeněným vepřovým a vepřové srdce. K tomu si dávají čínské koblihy a krevní pudink.
Ve Francii ulítávají na tzv. malé snídani. Toustík s málem nebo džemem, sem tam croissant a káva.
V Mexiku nedají dopustit na huevos rancheros, neboli smažená vejce se salsou. Tradiční jsou ale také tortilly s fazolemi, vejci, salsou a zakysanou smetanou.
V Egyptě si nejlépe pochutnají na faul madamas. Je to směs fazolí faba, cizrny, česneku a to vše zakápnuté citrónem. Na to přijde olivový olej, kajenský pepř, sezamová omáčka tahini, vejce a trošku té zeleně.
Japonci na to jdou tradičně zdravě. Rádi si dají tofu s rybou, popřípadě rýži. Tofu si pak namáčejí do sójové omáčky.
V Pákistánu dostanete nekvašené chlebové placky z celozrnné mouky. Tyto placky se často plní zeleninou. Nejlepší k nim je pak máslo a nějaká pikantní omáčka jako je třeba čatní.
V Turecku si umí snídani užít. Několik druhů sýra, máslo, olivy, vejce, rajčata, okurky, džem, med a pikantní masíčko. Taková snídaně by nám nebyla cizí.
V Číně snídají prakticky to, co obědvají i večeří. Základem jsou nudle a lepkavá rýže, kuřecí maso a smažená zelenina.
Nejoblíbenější snídaní v Ghaně je waakye. Je to rýže vařená s luštěninami a můžete si ji koupit u každého pouličního stánku.