Po medúzách nechutná, jen zeleně světélkuje!
Podivné příchutě zmrzlin už tu byly. Zmrzlina s modrým sýrem nebo křenem už asi dnes nikoho nepřekvapí. Ale medúzová mražená pochoutka to je něco nového. Charlie Francis Harry ji však nevyrobil kvůli nějaké zvláštní příchuti – což je podle nás jen a jen dobře, bylo by to příšerné! – ale kvůli světélkování.
Inspirovala ho totiž bioluminiscenční schopnost mořských živočichů. Fascinovala ho představa, že by zmrzlina mohla světélkovat. Tomu se nedivíme, taky nám to připadá cool. Harry však i přesně věděl, jak svou představu uskutečnit.
Koupil si od jednoho šikovného vědce z Číny syntetizované luminiscenční proteiny, které reagují na teplo a podráždění. To v praxi znamená, že když zmrzlinu olíznete, začne zeleně světélkovat.
Vynálezce dělal sám sobě pokusné morče – zatím stále žije
Zajímavé je, že se celý svět na tuto zprávu vrhl s nadšením, ale nikde se nemluví o tom, jak tato zmrzlina chutná a jestli je opravdu bezpečná. Budeme tedy věřit, že ano. Ostatně sám výrobce posloužil jako pokusné morče a vypadá to, že je pořád na živu a vede se mu dobře.
Masové výroby se však asi hned tak nedočkáme, protože současná cena jednoho kopečku vychází asi tak na 4 400 Kč. Vyrobené množství je navíc opravdu velmi limitované.
Nicméně vynálezce této zmrzliny nezahálí a příště se prý můžeme těšit na neviditelnou zmrzlinu. Pokud někdo z vědců či kouzelníků ví jak na to, má se prý ozvat Lick Me I’m Delicious, kde Charlie Harry Francis působí.