Když se dá vodka pálit z jačího mléka, proč by to nešlo z kravského?

47- letý Jason Barber farmaří v Anglii, v Beaminsteru v hrabství Dorset. Kromě jiného obhospodařuje svých 250 krav, které mu dávají mléko.

Jednoho dne sledoval dokument o provincii východní Sibiře Tuvě, kde si lidé vyrábějí vodku z jačího mléka. Ten nápad se mu zalíbil a začal zkoušet pálit vodku z mléka kravského. Zdokonalení celého procesu mu trvalo asi tři roky, teď má však podle odborníků i fanoušků jeho mléčné vodky opravdu skvělý produkt.

Jason vodku pojmenoval Black Cow a udělal z ní tu nejlepší zprávu pro odpůrce mléka. Teď je zřejmé, že i ono může být docela užitečné.

Proces výroby vodky Black Cow Jason samozřejmě tají, ale rámcový postup prozradil. Napřed pomocí starého stroje na výrobu sýra rozdělí mléko na tvaroh a syrovátku. Mezitím se mu druhý přístroj postará o výrobu kvásku a za asistence speciálního druhu droždí mění cukr na alkohol. Po destilaci jsou mléko a kvásek připraveny na míchání. Nakonec se vodka třikrát přefiltruje.

Po mléčné vodce není kocovina, je příjemně krémová a oblíbil si ji i Daniel Craig

Tato vodka se prodává ručně balená a její milovníci si ji cení zejména kvůli jemné a výrazně krémové chuti.

Mezi její obrovské příznivce patří také Elizabeth Hurleyová a Daniel Craig alias nejnovější Bond. Tuto vodku už také najdete v nápojovém lístku uznávaných anglických restaurací, které patří šéfkuchařům Hestonu Blumenthalovi nebo Hughu Fearnley-Whittingstallovi.

Asi to není úplně náhoda, že se takto neobvyklý, ale přesto skvělý alkohol podařilo vyvinout právě Jasonovi. Ten má totiž za sebou zdá se docela dlouhou historii vymýšlení vlastních nápojů. Už ze školy ho vyhodili, protože kvasil pomerančový džus na pivo a skladoval ho v nevyužitých školních sklepeních. A na vodce má vskutku osobní zájem, protože mu prý jako jediná nezpůsobuje kocovinu.

Pokud byste si tuto lákavě vypadající vodku chtěli pořídit, připravte si zhruba 28 liber za 70 cl láhev nebo 23 liber za 50cl.