Jed štíra nebo kobry se časem v alkoholu rozpustí – těžko však odhadnout, kdy už je pryč

Alkohol s prudce jedovatými hady nebo štíry je oblíbený hlavně v jihovýchodní Číně a Vietnamu. Havěť se naloží do rýžové pálenky a nechá se několik měsíců fermentovat na slunci. Pak se stáčí, a aby nám nebylo líto, že už v ní žoužel není, přidává se pak dodatečně do lahví kavalerie ještěrek, obrovských stonožek, želv, mořských koníků, ale i dalších hadů nebo štírů.

Jedu není časem třeba se bát, protože se v alkoholu rozpouští, ale nikdy nemůžete vědět, jestli už proběhl celý proces. Čím jedovatější zvíře se v pálence fermentovalo, tím se také považuje za větší a luxusnější lahůdku.

Speciální kapitolou je vietnamská pálenka z gekonů. Věří se tam totiž, že gekoni předávají konzumentům svou energii. Takže čím víc gekonů, tím víc energie.

Děsí vás pivo s příchutí pizzy? Naštěstí je to vynikající marináda na grilované maso

Všichni výrobci alkoholu se nás nesnaží zabít, někteří se podbízí chutím, převažujícím v populaci. Pizza patří rozhodně mezi nejoblíbenější potraviny, takže proč neudělat pivo, které chutná stejně?

Stačí přihodit oregano, bazalku, česnek a kůrku z pizzy. První takové pivo uvařili v roce 2006 v malém domácím pivovaru v USA v Illinois. Pokud jste zapřisáhlí nepřátelé jakýchkoliv podivných příchutí piva, můžete tohle pizzové zkusit použít jako marinádu při grilování – na to je vynikající.

Pivovar Sappora se zamiloval do čokoládových piv – teď už vaří i koblihové

Čokoládové pivo je vlastně v podstatě trapně obyčejné pivo, jen ochucené čokoládou. Ale pořád je to dost šílená příchuť, takže se asi nepozastavíte nad tím, že čokoládový pivovar Sapporo je japonská společnost.

Vaří v něm různé druhy čokoládových piv, a aby toho nebylo málo, zasedli si i na donuty. Jejich koblihovou chutí se pyšní jedno z novějších piv Sappory.

Jste přesvědčení masožrouti a nechcete se od oblíbené potraviny odloučit ani na tahu? Bez problémů, dejte si slaninovou vodku!

Není to žádný levný šmejd, jak by vás mohlo napadnout. Slaninová vodka patří mezi vytříbené alkoholy, svědčí o tom i její nemalá cena. Její milovníci si pochvalují harmonii pikantní masové příchuti a ostré noty alkoholu.

Na dračku jde hlavně jako součást míchaných nápojů. Nejoblíbenější je jednoznačně slaninová Bloody Mary a slaninovo-čokoládové Martini.

Máte doma jen trochu piva a mléka? Klidně to slijte dohromady!

Název příšerného nápoje Bilk by se dal přeložit jako Pléko. Je to totiž složenina z piva (beer) a mléka (milk). Obsah lahve je stejně nechutný nebo snad ještě nechutnější. Nejde totiž o pivo, vykvašené z mléka nebo něco podobného. To jen Japonci slili dohromady sedmdesát procent piva a třicet procent kravského mléka.

V Asii pijí zkvašené kobylí mléko – nejlepší je, když jsou v něm zbytky staré dávky

Kumys prý okamžitě po prvním doušku nesnášíte, nebo milujete. Většinou tedy nesnášíte. Vyrábí se v Asii, hlavně v Mongolsku, Kazachstánu, ale i v Rusku. Základ tvoří kobylí mléko, které se musí dlouho míchat v nějaké nádobě nebo koženém vaku. Pak se nechá nejméně 12 hodin uležet a pije se až mírně zkyslé.

Ovšem ten opravdu kvalitní kumys vzniká až postupně, s každou další dávkou. Z první dávky se totiž musí v nádobě nechat zbytek, který se smíchá s čerstvým mlékem a opět dá mírně zkvasit. Po pití se zase nechá zbytek a tak pořád dokola.

Když už je kokain nelegální, můžeme si dát alespoň likér z listů koky

Agwa de Bolivia se vyrábí v Holandsku a základem jsou lístky koky, dovážené z bolivijských And. Listy se macerují v extrémně silném obilném alkoholu a výsledek je destilován asi na 80 % alkohol.

Bohužel, po destilaci se kokainové alkaloidy odstraňují. Na druhou stranu se pak pálenka doplní zeleným čajem, africkou mátou peprnou, amazonským guaranem, levandulí a kořenem žen-šenu, takže je velmi zajímavá jak chuťově, tak svými účinky.

Nakonec se zředí asi na 30 %, přisladí se cukrem a může se stáčet.

Utopte 3 myší mláďata ne starší než 3 dny ve víně a máte zázračný všelék!

A honem zpět k nechutnostem! Číňani jsou v tomto oboru nejméně tak zdatní jako Japonci, takže nás ani moc nepřekvapí, jak strašným způsobem připravují takzvané myší víno, které považují za všelék. Léčí jím skutečně všechno, od nemocí srdce až po astma.

Na výrobu tohoto zázračného prostředku jim stačí tři mláďata myší, ovšem nesmí být starší než tři dny, a rýžová pálenka. Živé myši se hodí do pálenky a nechají utopit. Pak se celá směs nechá kvasit v láhvi asi rok. Teprve potom je lék hotov. Tak dobrou chuť!

Po eskymáckém racčím vínu budete mít velkolepou opici – pokud se odvážíte vůbec napít

To nejlepší na konec. Eskymáci museli být vždycky velmi vynalézaví, když žili v tak šílených podmínkách. Platilo to i pro destilování alkoholu. Jejich recept na racčí víno byl opravdu prostý.

Vezmi chcíplého racka, vraž ho do lahve s vodou a nech kvasit na slunci.

Takové víno by asi ocenění nevyhrálo, ale prý je z něho skvělá a silná opice a stejně velkolepá kocovina. No, možná, pokud to přežijete…