Španělská kuchyně je typická nejen svou barevností, ale také chutností. Na své si v ní přijdou milovníci zdravých, lehkých, zeleninových pokrmů, stejně jako ti, kteří dávají přednost pikantnějším jídlům.
Bez zeleniny to ve Španělsku nejde
Dominantním prvkem španělských receptů je zelenina. Díky ní jsou jídla na talíři pestrou přehlídkou barev. Nejčastěji se používá paprika, rajčata, cibule a česnek. Pokud se vydáte do Španělska, jistě byste měli ochutnat některou z mořských specialit. Velmi často se na talířích objevuje treska, tuňák, ale také krab. Jste-li nakloněni spíše tradičnějším pokrmům, pak vyzkoušejte paellu, gazpacho, či šunku jamón. Základem většiny španělských pokrmů je kvalitní olivový olej, který je v hojné míře také vývozním artiklem. Z koření je pak nejpoužívanější šafrán, který poznáte podle typicky žluté barvy a je nedílnou součástí právě výše zmíněné paelly. Jestli si budete chtít doma připravit paellu, pak si určitě šafrán obstarejte, bez něj totiž vaše paella nebude nikdy dokonalá. Vedle šafránu se hojně používá také pepř, paprika a skořice. Je tedy zřejmé, že španělská kuchyně je také silně aromatická. Nejzajímavější však je, že v každé oblasti Španělska si můžete dopřát odlišnou místní delikatesu.
Kupujte kvalitní španělské potraviny
Prvotřídní španělské potraviny jsou ale základem každého receptu a neobejdete se bez nich ani vy, pokud si budete chtít připravit některý z originálních španělských pokrmů doma. Stačí si obstarat potřebné suroviny. Nehledejte v obchodech náhražky, ale kupte si suroviny, které jsou dováženy přímo ze Španělska a mají tedy i odpovídající kvalitu, kterou nijak nesnižuje ani vakuované balení. Navíc je na stránkách www.bassta.cz/produkty/ možné zakoupit španělské potraviny i v gastro balení, které se vyplatí, zejména pro majitele stravovacích zařízení. V nabídce najdete ryby, olivy a olivový olej, koření, ovoce a další španělské delikatesy, tedy vše, co potřebujete, abyste se stali mistry španělské kuchyně.