Cukrář snil o tom, že by mohl jíst pivo – ale jak ho zahustit?
Cukrář a výrobce čokolády z městečka Reatini severovýchodně od Říma, Pietro Napoleone, pořád vtipkoval o úžasnosti piva. Tvrdil, že by se klidně dalo i jíst, ne jenom pít, jen kdyby někdo přišel na to, jak ho správně zahustit.
Toho se chytli jeho přátelé z blízkého minipivovaru Alta Quota a společně se dali do práce. Týdny experimentovali a hledali vhodné ingredience, až světlo světa spatřila pomazánka Birra Spalmabile. Vlastně pomazánky, protože Italové se rozhodli, že když už, tak budou dvě verze. Pochopitelně světlá a tmavá. Světlou variantu vaří z místního piva Greta a tmavou z taktéž místního Omidu.
Teď si může svět dopřát palačinky, koláč nebo zmrzlinu s pivní pomazánkou
Světlá pivní pomazánka je sladší a můžete v ní údajně cítit stopy hrušek. Tmavá má větší říz a výraznější pivní příchuť. Základními složkami je v obou případech ochucený sýr a 40 % piva. Postup je dost podobný tomu, jako když se vaří čokoláda.
Ostatně využít znalostí spřáteleného cukráře bylo to nejlepší, co mohl pivovar udělat. Pietro má totiž velké zkušenosti s tím, jak spolu jednotlivé složky při vaření reagují. Díky tomu se podařilo pivo s krémovou konzistencí čokoládové pomazánky nebo burákového másla uvařit poměrně rychle.
Mezi místními se pomazánka stala okamžitě hitem. Dávají si ji tam s oblibou na chleba, palačinky nebo na wafle. Ovšem už vyzkoušeli také pivní koláč a v nedávných příšerných vedrech si pomazánkou ochucovali zmrzlinu. Sami výrobci říkají, že jejich pomazánky jsou výborné k sýru nebo taky jako náplň do dortu. Takže jak vidíte, fantazii pivařů se meze rozhodně nekladou.