Španělsko patří vedle Francie a Itálie k základním světovým vinařským oblastem. Jeho vinařství má jednu z nejdelších tradic a může se pyšnit také nejrozsáhlejší rozlohou vinařských oblastí. Kde ovšem španělské vinařství paradoxně zaostává, je spotřeba. Ačkoli je španělské víno žádaným vývozním artiklem, v domácím prostředí není jeho spotřeba nijak ohromující. Španělé si potrpí na víno kvalitní a jeho konzumace je pro ně gastronomickým zážitkem. Proto si velmi důkladně vybírají, jaké víno se na jejich stole objeví.
Cestování a ochutnávání
Španělská vína vypovídají hodně o temperamentu tohoto národa. Jsou stejně ohnivá, žhavá a jiskrná. Víno a gastronomie všeobecně jsou natolik spjaty s danou zemí, že jsou důležitým motivem při plánování našich cest. Už dávno neplatí, že si vybíráme lokality, kde můžeme poznat kulturu, ale jídlo si vozíme s sebou. V tomto ohledu se cestovní zvyky naštěstí posunuly a čím dál častěji velmi rádi objevujeme chutě jednotlivých zemí. Vždyť jídlo, spolu s jazykem, kulturou, památkami, přírodou, tvoří charakter země. V neposlední řadě jsou to také lidé, kteří jsou zvyklí fungovat v podmínkách, které by pro nás byly příliš obtížné. Právě to je jedním ze základních znaků Španělska.
Potraviny plné slunce
Španělé jsou zvyklí pracovat v horku, tomu jsou přizpůsobeny také druhy potravin, které se následně objevují na stolech. Základ španělské kuchyně tvoří čerstvé ryby, ovoce, zelenina, nechybí ani olivy a olivový olej, který je nezbytnou součástí většiny španělských pokrmů. Španělé se u jídla velmi rádi setkávají, proto se typické španělské jídlo – paella – podává na jedné pánvi. Španěly jídlo jednoduše spojuje a oni velmi dobře ví, že jsou jejich suroviny oblíbené a žádané i v zahraničí. Proto jsou ty nejznámější a nejoblíbenější potraviny dováženy i k nám. Sehnat je můžete na stránkách www.bmcbrno.cz/spanelske-delikatesy. Pak už je jen na vás, zda si z nich připravíte nějaký recept podle klasického španělského receptu, nebo se nebudete bát experimentovat a vyzkoušíte zajímavé kombinace.