Japonská restaurace zaměstnává opice převlečené za servírky

Yat-chan pozoroval svého pána při práci v restauraci a pak ho napodoboval

Tyhle sličné servírky najdete v restauraci Kayabuki, severně od Tokia. Je to o to podivnější, že místní restaurace je tradičním „domem sake“, kde je spíše obvyklé lpět na starodávných tradicích. Vlastní ji Kaoru Otsuka a obě opice byly původně jeho domácími mazlíčky.

Starší opičák Yat-chan začal kdysi svého páníčka napodobovat, když ho pozoroval při práci v restauraci. Tak si Kaoru uvědomil, že by tam bez problémů mohl také pracovat. Tak dal Yat-chanovi ze zvědavosti horký ručník a ten ho opravdu přinesl zákazníkovi.

Dnes Yat-chan přijímá objednávky od hostů. Mezi stoly se pohybuje svižně a mrštně, jak to žádný lidský číšník nedokáže. Mladší opičák Fuku-chan podává zákazníkům teplé ručníky a pomáhá jim očistit si ruce před tím, než si objednají nějaký nápoj nebo jídlo, jak je tomu v Japonsku zvykem.

Zákazníci věří, že jsou opičky poslušnější než jejich děti, a že rozumí jejich objednávkám

Zákazníci jsou opičkami nadšení. Tak trošku je považují za roztomilé děti, ale někteří tvrdí, že jsou mnohem poslušnější než ony. 62letý Shiochi Yano se tím vůbec netají: „Vlastně jsou lepší než děti. Můj syn by mě neposlechl, ale Yat-chan ano. “ Kromě toho si návštěvníci také myslí, že tyto opice jsou šikovnější číšníci než leckteří lidé.

Podle štamgastů je Yat-chan schopen přesně chápat, co po něm chtějí a zapamatovat si to.  Takže když si mu řeknou o pivo, opičák jim ho opravdu donese, jako by rozuměl každému lidskému slovu.

Jediné, co zruční Yat-chan a Fuku-chan zatím nezvládají, je pochopit hodnotu peněz. Proto jsou zatím „podpláceni“ jen sójovými boby a inkasuje sám Kaoru.

O opičáky se nemusíte bát, mají certifikát od úřadů a nesmí pracovat víc jak dvě hodiny denně

Možná jste se pohoršili nad tím, jak Kaoru své opičky vykořisťuje, ale můžete být klidní. Tito šikovní opičáci mají opravdové povolení od úřadů, že mohou dělat číšníky a japonské zákony pro práva zvířat na vše dohlíží přísným okem. Yat-chan a Fuku-chan mohou v restauraci pracovat maximálně dvě hodiny denně. Ano, v Japonsku zřejmě mají normy i na práci zvířat.

Zákazníci jsou ovšem s těmito číšníky tak spokojeni, že Kaoru plánuje jejich řady rozšířit. Už vychovává další tři opičky a doufá, že budou stejně zdatní v jednání se zákazníky, jako jejich starší kolegové.