Dopřát si něco, co jsme ještě nikdy nejedli. Přesně to je cílem labužníků, kteří si umí vychutnávat život plnými doušky a nestydí se říci si o přídavek. Itálie je jich plná, a právě proto zde vznikla řada receptů od Milána po Florencii, od Říma po Neapol a Kalábrii. Skutečně, kdo chce kuchařské umění dotáhnout až k dokonalosti, měl by se inspirovat na Apeninském poloostrově. Půjde to snadno, některá jídla budete mít už prakticky za pár minut. A která to jsou?

Olivy z jižních svahů jsou ty nejlepší

Prosluněné plantáže, i tam se dá pěstovat budoucí BIO olivový olej, vlastně jde o vůbec nejlepší prostor pro takovou akci. Podobně jako s rajčaty, čím víc slunce, tím také lépe – Andalusie, Istrie, Kréta, ne nadarmo jde o lokality, kde se olivám opravdu daří a kde říjnové sklizně stočené do úhledných lahviček sbírají medailové posty napříč světovými šampionáty a mnoha podobnými akcemi. A teď ruku na srdce, kdo by odolal, když se řekne špagety Carbonara? Mimořádně jednoduché, určené pro dny, kdy máte línější náladu, chcete se dobře najíst – a nemáte zrovna čas například na svíčkovou se šesti. Minimum surovin, které jsou navíc výborně dostupné v obchodech. Také trochu olivového produktu, jenž je premiantem italské kuchyně už po dlouhá tisíciletí.

Skutečně, kulturní plodina číslo jedna v oblasti Středozemního moře. Olivový olej má před sebou ještě hodně barvitou budoucnost, odrůd, ve kterých se pěstuje, bychom také napočítali vícero. Jde o důležitou součást Itálie, Španělska i Řecka a mnoha dalších koutů světa, kde je slunce králem prakticky po celý rok. Nakonec, extra panenský olivový olej je dlouho oblíbený i u náročných německých gurmánů, kteří si u sebe doma nenechají zabydlet žádnou druhou ligu. Musíte si jej ale umět vybrat, protože bez uvedení konkrétního místa původu, kde je EU příliš obecným pojmem a je vhodnější být mnohem konkrétnější, hrozí, že sáhnete vlastně úplně vedle.